Veel mensen kennen het niet, maar sinds ik het ken schrijf ik het liefs alles in Markdown. Als een goed gelovige wil ik daarom een korte inleiding geven tot Markdown, omdat iedereen die schrijft dit moet kennen of in ieder geval iedereen die voor het web schrijft.

Wat is Markdown

Afgelopen weekend vertelde ik iemand over Markdown en door zijn reactie besefte ik mij dat veel mensen hier inderdaad hoe onbekend dit bij veel mensen is. Markdown is in 2004 gecreëerd door John Gruber, dezelfde persoon die ook achter de blog en podcast Daring Fireball zit, als een lichtgewicht taal voor het opmaken van tekst. Het is zo ontworpen dat het eenvoudig geëxporteerd kan worden naar bijvoorbeeld HTML of Microsoft Word. Daarnaast wordt het online ook veel gebruikt in forums.

In principe kun je Markdown in alle text editors toepassen, maar niet alle editors kunnen de opmaak vertalen. Zo kun je het prima in Word of Evernote gebruiken, maar die zullen er niets mee doen. Ga je naar een tool als Bear, Simplenote of IA Writer dan zullen die de opmaak wel vertalen op het moment dat je het exporteert.

Wat is het nut van schrijven met Markdown?

Je zult je afvragen waarom je zou schrijven met Markdown, want je moet weer iets nieuws leren en Microsoft Word bevat tenslotte ook tools voor het opmaken van tekst. Ja, dat klopt deels. Als je bijvoorbeeld veel schrijft of zonder afleiding wilt schrijven, wat binnen de user interface van Word een uitdaging is, dan is Markdown ideaal en daarnaast werkt het een stuk sneller. Je kunt namelijk gewoon naar een “leeg” scherm kijken en je maakt de tekst al schrijvend op, zonder de handen van het toetsenbord te hoeven halen. Als je bijvoorbeeld een heading 1 wilt toevoegen dan tik je een # voor het woord en dan heb je een heading 1, geen geklik in een toolbar of < h1 > , enkel een # volstaat.

Syntax

Bij Markdown draait het allemaal om de syntax. Je plaatst een teken als # of * voor (en eventueel achter) een woord of stuk tekst, waarna die tekst automatisch de gewenste opmaak krijgt. Een goed overzicht van alle toepassingen kun je vinden op Markdown Guide. Alle, serieuze, text editors die Markdown ondersteunen kunnen hiermee overweg. Het is heel simpel en misschien is het wel vanwege die simpelheid waarom ik er zo’n fan van ben, omdat eenvoud het leven makkelijker maakt.

Ik stipte het eerder kort aan, maar persoonlijk vind ik één van de mooiste bijkomende voordelen van Markdown dat je vrij van afleiding werkt binnen een editor en toch opmaak mee kunt geven. Het lijkt een onnozel iets, maar wanneer je dat eenmaal gewend bent dan wil je niets anders meer.